Przyszłość żywności – czy grozi nam głód?

10.04.2023 | Review nr 46

Home 5 THINKTANK REVIEW 5 Review nr 46 5 Przyszłość żywności – czy grozi nam głód?

Artykuł opublikowany 07.04.2023

 

Inwazja Rosji na Ukrainę i zablokowanie portów czarnomorskich wpłynęły na wzrost cen żywności, a w krajach uzależnionych od importu rosyjskiego, czy ukraińskiego zboża i innych produktów wywołały ogromne zaniepokojenie. Żywność stała się bronią i narzędziem wpływu. Ta sytuacja zmusiła producentów i badaczy do jeszcze aktywniejszego poszukiwania alternatyw. Skłoniła również do refleksji część konsumentów – skąd pochodzą produkty, które spożywamy, jaki mają wpływ na planetę i jaka jest przyszłość żywności, którą znamy?

 

Weaponizacja żywności

Wojna w Ukrainie znacząco wpłynęła na przemysł spożywczy i rolnictwo na całym świecie. Tak zwana „weaponizacja żywności” zakłóciła produkcję rolną, przyczyniła się do ograniczeń w eksporcie i do dramatycznej sytuacji w krajach tzw. pasa głodu, czyli części Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Światowy kryzys żywnościowy nie przestaje się pogłębiać. Według informacji podawanych przez Radę Zarządzającą Światowym Programem Żywnościowym (WFP), agencję ONZ powołaną do zwalczania globalnego głodu, w wyniku agresji Rosji na Ukrainę liczba osób głodujących na świecie może wzrosnąć o około 50 milionów.

 

 

Celowa destabilizacja Ukrainy przez Putina uczyniła z żywności kartę przetargową i narzędzie nacisku. W Afryce, będącej miejscem wojny dyplomatycznej pomiędzy Rosją a Zachodem, Moskwa przejęła kontrolę nad dostawami zboża. Z kolei w marcu 2023 roku John Kirby, rzecznik amerykańskiej Rady Bezpieczeństwa Narodowego, informował, że Rosja negocjuje z Koreą Północną w sprawie dodatkowych dostaw broni i amunicji. Moskwa w zamian za tę pomoc zbrojeniową oferuje reżimowi północnokoreańskiemu zwiększone dostawy żywności. Wywołany przez Rosję chaos w łańcuchach dostaw i na rynku żywnościowym zmusza nas do szukania alternatyw – jeśli tego nie zrobimy rok 2023 może okazać się jeszcze trudniejszy niż poprzedni.

 

Czy sztuczna inteligencja pomoże?

Okazuje się, że istnieją już rozwiązania, które mogą przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. Dzięki szybkiej analizie praktycznie nieograniczonej ilości danych, sztuczna inteligencja może dziś przewidzieć gdzie wystąpią niedobory żywnościowe i następny kryzys. Według artykułu opublikowanego przez amerykański Science Advances algorytmy AI można z powodzeniem wdrażać, aby lepiej identyfikować ogniska narażone na kryzysy żywnościowe na długo przed ich wystąpieniem. Jednym z takich programów jest HungerMap LIVE, który śledzi i przewiduje sytuację żywnościową na świecie w czasie rzeczywistym. Łącząc i przetwarzając kluczowe dane, takie jak pogoda, choroby, populacja, sytuacja geopolityczna, wojna, sposób odżywiania i dane makroekonomiczne, strona wyświetla na interaktywnej, bezpłatnej mapie szczegółowe dane żywnościowe w danym regionie świata.

 

 width=

 

W tym samym celu AI wykorzystują amerykańscy badacze.  Hannah Kerner, naukowiec z University of Arizona, współpracuje z NASA Harvest, programem bezpieczeństwa żywnościowego i rolnictwa NASA, aby opracować pulpit nawigacyjny bezpieczeństwa żywności. Program wykorzystuje uczenie maszynowe i obserwacje satelitarne Ziemi do tworzenia zestawów danych do pomiaru i monitorowania produkcji rolnej w hrabstwie Maui na Hawajach.

 

 

Z kolei na Uniwersytecie w Houston zespół badawczy zamierza wykorzystać sztuczną inteligencję do zwiększenia dostępu do żywności w regionach zagrożonych głodem. Co ważne, sztuczna inteligencja może również usprawnić wczesne fazy cyklu w rolnictwie poprzez tworzenie bardziej odpornych i wydajnych upraw i nasion.  W tym celu wykorzystuje się technologię edycji genów CRISPR i algorytmy AI, które mogą w bardzo szybkim czasie przetworzyć nieograniczone ilości danych. To szczególnie ważne w rolnictwie, ponieważ niektóre gatunki roślin są bardzo złożone genetycznie. Znana wszystkim kukurydza ma 32 000 genów w porównaniu z 20 000, które występują u ludzi – przy takiej ilości danych sztuczna inteligencja jest nieoceniona i pomaga naukowcom zrozumieć skutki edycji poszczególnych genów.

Nadchodzące lata będą dla sektora żywności ogromnym wyzwaniem. Zmiany klimatyczne i trwająca na Ukrainie wojna pogłębiają niestabilność żywnościową w wielu regionach. Populacja świata stale rośnie, a wyżywienie wszystkich nie będzie możliwe z zastosowaniem starych metod produkcji. Kluczowa staje się zatem współpraca badaczy, rolników i ustawodawców w opracowywaniu zrównoważonych, nowoczesnych metod pozyskiwania żywności oraz zwiększająca się świadomość samych konsumentów.

 

Autor: Adrianna Śniadowska, CEO THINKTANK

 

 

Polecamy debatę THINKTANK „Żywność i rolnictwo w Europie”, podczas której rozmawialiśmy o obecnej sytuacji żywnościowej na świecie.

 

 

POWRÓT ↵

 width=